En blogg om å drive business i en digital verden

Visualiseringens mester


Posted on januar 9th, by glenn in Forretningsutvikling, Markedsføring, Meninger, Strategi, Temaer. No Comments

Fakta og informasjon er avgjørende for at vi skal kunne ta de riktige strategiske valgene, for at båten ikke treffer uforutsette isfjell og for at vi skal kunne tilpasse oss og utnytte endringer i omgivelsene til det beste for kundene, bedriften og de ansatte. Som konsulent er jeg selv avhengig av å ha riktig fakta og god innsikt i ryggen når jeg rådgir mine klienter. Jeg har også hørt mange si vi må vite, og ikke basere oss på hva vi tror. Det handler egentlig om å forstå, og noe som krever både en stor dæsj fakta, en liten desiliter erfaring og en klype kvalifisert gjetting.

En ting er fakta. En annen ting er forståelse. Og for at vi skal forstå fakta hjelper det veldig dersom fakta blir visualisert og presentert på en enkel og – forståelig – måte. Et eksempel er når Steve Jobs viste til iPods salgssuksess, ikke i form av omsetningstall eller solge antall enheter, men i form av hvor mange iPods som selges hvert eneste minutt eller at lagringsplassen gjør det mulig å reise jorda rundt til uavbrutt musikalsk underholdning. Det handler om å gjøre fakta meningsfullt og relevant for de eller den som skal bruke informasjonen til å utøve handling. På samme måte har jeg erfart hvor vanskelig det kan være for oss å forholde oss til forretningsmessige KPIer før vi klarer å koble det til våre konkrete arbeidsoppgaver eller vår arbeidshverdag. Og når faktaens eller KPIenes implikasjoner blir tydelig for den enkelte person (=forståelse), påvirker dette både prestasjoner og endringsprosesser i positiv retning.

Grunnen til at jeg begynte å tenke på dette, og fant dette verdt å dele, er at jeg nylig kom over en video av Hans Rosling –  en berømt svensk lege og professor i internasjonal helse. Han er sikkert kjent for mange, med sine inspirerende foredrag hvor han formidler innsikt om den global utviklingen i helsetilstand, økonomi og miljø gjennom kreative metoder for visualisering av statistikk. Time Magazine har kåret ham som en av verdens 100 mest indflytelsesrike personer, og presentasjonene hans er blitt globale hits på YouTube og TED.

Her er videoen som inspirerte meg (opptak fra BBC på YouTube), hvor han snakker om den demografiske utviklingen fra 1800-tallet og til nå på en engasjerende og en herlig nerdete måte:

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

Her er en annen av hans presentasjonsteknikker, hvor doruller er det viktigste hjelpemiddelet:

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

Jeg tror mange av oss kan lære mye av denne mannen i forhold til hvordan man kan tenke kreativt og annerledes i formidling av fakta, informasjon og måltall for å sikre bedre forståelse og engasjement hos de som bruker det.

Om noen har et godt eksempel på kreativ bruk av visualiserings og presentasjonsmetoder for å formidle statistikk, fakta eller måltall, setter jeg enormt stor pris på få høre det:-)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Siste blogginnlegg

Jeg jobber til daglig som CEO for Mindshare Norway innen markedsføring, medier, kommunikasjn og kundedialog på tvers av hele kundereisen. Dette er en personlig blogg hvor jeg skriver om både faglige og dagligdagse ting som opptar meg, og hvor jeg ønsker å dele og diskutere erfaringer, historier, verktøy og problemstillinger.

Gjør de riktige tingene raskere

I april var jeg invitert til å holde foredrag på Confex sin Smart Marketing konferanse om temaet Agile Marketing. Begrepet Agile Marketing er en...

6 digitale markedsføringstrender fra CES

CES (Consumer Electronics Show) er en stor internasjonal hi-tech-messe som avholdes i januar i Las Vegas. Her presenteres nye produkter og teknologiske innovasjoner, og...

Visualiseringens mester

Fakta og informasjon er avgjørende for at vi skal kunne ta de riktige strategiske valgene, for at båten ikke treffer uforutsette isfjell og for at vi skal kunne...

Life is for sharing

T-Mobile er et selskap som over flere år har mestret kunsten å skape attraktivt og viralt innhold i digitale kanaler, og samtidig stimulere spredning av «analoge»...

Plans are nothing – planning is everything

Senhøsten er tiden for å tenke neste års markedsføringsbudsjetter. Som marketingrådgiver får jeg ofte være med i mange ulike markedsplanprosesser med ulike typer bedrifter.

Det som ikke ligger under juletreet

Det er november, og detaljhandelen fylles opp med julegreier og gaveidéer. Julereklamen har allerede begynt å fylle TV-skjermen. Jeg er en stor jul-tilhenger og...