En blogg om å drive business i en digital verden

Kast kikkerten og skru på radaren – del 1


Posted on august 17th, by glenn in Forretningsutvikling, Meninger, Strategi, Temaer. No Comments

Når konkurransen i økende grad utkjempes på digitale arenaer, setter det nye og større krav til bedriftenes evne til å hele tiden kjenne vinden på kroppen, og justere seilene raskt når vinden endrer retning. Og det gjør den fort og ofte i det digitale farvannet. Hurtighet (speed) og gjennomføringskraft (execution) skiller de som stikker fra og de som blir hengende etter. Her en noen refleksjoner og perspektiver høstet på både gode og mindre gode erfaringer.

For å kunne omstille oss raskt til endringer i kundebehov og blant konkurrenter, er vi avhengige av å ha «radaren» oppe og påskrudd hele tiden. Vi trenger arbeidsprosesser og verktøy som gjør oss i stand til å overvåke og vurdere endringer og utviklingstrekk fortløpende. Ofte er dette et godt sted å starte for bedrifter som ønsker å utnytte digitale muligheter for å realisere forretningsmål – etablere et real-time innsiktslaboratorium. Man kan tenke seg at en slik «labb» består av fire ting:

  1. Rammeverk
  2. Metodikk
  3. Verktøy
  4. Kompetanse

Siden dette ellers blir et relativt langt blogginnlegg, deler jeg opp dette og starter ikke overraskende med:

1. Rammeverk

Før vi definere hvordan vi skal drive analysearbeidet, kreves en felles og omforent forståelse for hvilken innsikt som er kritisk for at vi skal fortløpende være i stand til å ta de riktige valgene. Og det må avledes av hvilke markedsmessige målsetninger, muligheter og strategier som skal bidra til videre vekst. I dag er det fryktelig lett å havne i datafella, hvor vi drukner i mer eller mindre nyttig informasjon som ikke gir den innsikten vi trenger for å ta raske og gode beslutninger. Det er også en god artikkel om dette i Harvard Business Review kalt «Marketers Flunk the Big Data Test»  som er verdt et lite skråblikk. «Good enough is good enough» bør etter min mening være en god leveregel. med fokus på den aller mest kritiske innsikten som er nødvendig for å ta raske og riktige beslutninger.  Rammeverket «The six power lenses» gir et ålreit utgangspunkt for å kunne vurdere hvilken innsikt vi trenger:

6 sentrale innsiktsområder
  • Consumer: Hvem er våre viktigste og mest verdifulle målgrupper? Hva kjennetegner deres behov (både produktbehov og relasjonsbehov, dvs behov for betjening og oppfølging av oss som leverandør)? Hvordan kan vi best nå frem til disse målgruppene?
  • Customer: Hva er våre viktigste kunders mest sentrale behov, prioriteringer og problemstillinger, og hvordan kan vi som leverandør best dekke disse?
  • Channel: Hva er de mest sentrale barrierene for å kjøpe av oss i de ulike salgskanalene vi har, og hvordan kan vi overkomme disse?
  • Category: Er det deler av kategorien som vokser raskere enn andre, og hvordan kan vi best vinne der hvor kategorien vokser raskest?
  • Competition: Hva forteller våre sterkeste konkurrenters historie, posisjonering og vekstalternativer oss om hva de sannsyligvis vil satse på i tiden fremover?
  • Company: Hva er våre viktigste evner, ressurser og ferdigheter, og hva må gjøres for å bli enda bedre på det vi er gode på?

Hva som er viktigst for hvem avhenger naturlig nok av den enkelte virksomhet. Men jeg har erfart at det kan være en nyttig øvelse å gå systematisk gjennom områdene og spørsmålene i rammeverket og skrive ned noen enkle konkrete setninger på hvilken type innsikt som er viktigst for deg. Deretter vurdere hvorvidt dette er innsikt som er mulig å innhente fortløpende og i så fall hvilke informasjonskilder som er relevante for å gjøre dette.

 

Følg med for mer om metodikk litt senere…

 

Bilde: Creativecommons.org / Fotopedia / Anna Strumillo


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Siste blogginnlegg

Jeg jobber til daglig som CEO for Mindshare Norway innen markedsføring, medier, kommunikasjn og kundedialog på tvers av hele kundereisen. Dette er en personlig blogg hvor jeg skriver om både faglige og dagligdagse ting som opptar meg, og hvor jeg ønsker å dele og diskutere erfaringer, historier, verktøy og problemstillinger.

Gjør de riktige tingene raskere

I april var jeg invitert til å holde foredrag på Confex sin Smart Marketing konferanse om temaet Agile Marketing. Begrepet Agile Marketing er en...

6 digitale markedsføringstrender fra CES

CES (Consumer Electronics Show) er en stor internasjonal hi-tech-messe som avholdes i januar i Las Vegas. Her presenteres nye produkter og teknologiske innovasjoner, og...

Visualiseringens mester

Fakta og informasjon er avgjørende for at vi skal kunne ta de riktige strategiske valgene, for at båten ikke treffer uforutsette isfjell og for at vi skal kunne...

Life is for sharing

T-Mobile er et selskap som over flere år har mestret kunsten å skape attraktivt og viralt innhold i digitale kanaler, og samtidig stimulere spredning av «analoge»...

Plans are nothing – planning is everything

Senhøsten er tiden for å tenke neste års markedsføringsbudsjetter. Som marketingrådgiver får jeg ofte være med i mange ulike markedsplanprosesser med ulike typer bedrifter.

Det som ikke ligger under juletreet

Det er november, og detaljhandelen fylles opp med julegreier og gaveidéer. Julereklamen har allerede begynt å fylle TV-skjermen. Jeg er en stor jul-tilhenger og...