En blogg om å drive business i en digital verden

Hva bør Norge være best på?


Posted on februar 1st, by glenn in Markedsføring, Meninger, Reise, Strategi. No Comments

Et svulstig spørsmål, jeg vet. Men finnes det en markedsføringsrelatert problemstilling som er mer spennende?

Det har vært mye diskusjon og snakk om hvordan Norge bør posisjoneres og markedsføres i det internasjonale turistmarkedet. Diskusjonen har stort sett landet på frodige fjell og naken natur. Jeg synes dette er en spennende debatt, som jeg mener bør involvere mer enn hvordan Norge som land skal fremstå ovenfor utenlandske turister (dvs merkevaren “Norge” sin internasjonale posisjon).

Den bør også handle om hva Norge som nasjon ønsker å være best på, og hvordan dette gir føringer for næringspolitiske prioriteringer og valg. I følge markedsteorien har bedrifter med helhetlig og tydelig “rød tråd” mellom sin forretningsidé, visjon, strategiske posisjon og merkevareposisjon ofte bedre forutsetninger for å gjøre forretningsmessig suksess. En logikk som også kan være gjeldende for nasjoner.

Vår flotte natur og store værkontraster fremheves som de største salgsargumentene for vårt kjære fedreland. Naturopplevelser er ikke til å komme utenom når man skal snakke helhetlig posisjonering av Norge under ett kundeløfte. Samtidig poengteres det i artikkelen at Norge har mange fordeler og salgsargumenter som vil være attraktive i mange spesifikke markedssegmenter, som eksempelvis det norske alpintilbudets drakraft på danske vinterturister og vestlandskystens fiskeparadis ovenfor fiskeglade tyskere.

Ola Ronæss og Bjørn Petter Ulvær i MarkUp Consulting har tidligere skrevet en interessant artikkel i Market Excellence (02-2008) om strategisk posisjonering av nasjoner og om hva som skaper nasjonal konkurransekraft. De snakker om hvordan posisjonering av Norge handler om hvordan vi kan øke vår internasjonale konkurransekraft gjennom å prioritere noen bransjer, eller forretningsklynger, som gis bedre muligheter for å lykkes i konkurransen med tilsvarende utenlandske bedrifter gjennom offentlige og private midler. Dette fordi en nasjons konkurranseevne ofte kan relateres til dens effektivitet innen noen få bransjer, som eksempelvis tysk suksess innen bilproduksjon, japansk innen forbrukerelektronikk, dansk innen design etc.

Hva om vi som nasjon tenkte mer helhetlig ift både strategisk posisjonering og merkevareposisjonering? Kunne Norge basert både sine næringsmessige prioriteringer og internasjonale markedsføring på samme grunntanke? Jeg drister meg til å kaste ut en idé som faller naturlig for ganske mange: REN ENERGI (pure energy)

Michael Porter beskriver en nasjons konkurranseutvikling i fire steg: (1) Nasjonens ressursbase, (2) Nasjonens finansieringsevne, (3) Nasjonens investeringsevne og (4) Nasjonens fokus på velstand og forbruk. Det er få land i verden som har større ressursbase når det kommer til tilgang på naturressurser. Med utgangspunkt i vår fantastiske og unike natur kan vi med troverdighet kapre posisjonen som internasjonalt foregangsland innen fornybar energi, slik danskene har gjort innen design og tyskerne innen bilproduksjon. Samtidig er “energi”, spesielt “ren energi”, i mine øyne et spennende grunnlag for et nasjonalt merkevarekonsept – ”Kom til Norge for å få mer energi (både avslapning og aktiv ferie) og oppleve naturkreftenes energi på kroppen (værkontraster og ekstrem natur)”….

Er det andre som har ideer og tanker til hvordan Norge kan øke både sin internasjonale konkurransekraft i eksportmarkedet og attraktivitet ovenfor utenlandske turister?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Siste blogginnlegg

Jeg jobber til daglig som CEO for Mindshare Norway innen markedsføring, medier, kommunikasjn og kundedialog på tvers av hele kundereisen. Dette er en personlig blogg hvor jeg skriver om både faglige og dagligdagse ting som opptar meg, og hvor jeg ønsker å dele og diskutere erfaringer, historier, verktøy og problemstillinger.

Gjør de riktige tingene raskere

I april var jeg invitert til å holde foredrag på Confex sin Smart Marketing konferanse om temaet Agile Marketing. Begrepet Agile Marketing er en...

6 digitale markedsføringstrender fra CES

CES (Consumer Electronics Show) er en stor internasjonal hi-tech-messe som avholdes i januar i Las Vegas. Her presenteres nye produkter og teknologiske innovasjoner, og...

Visualiseringens mester

Fakta og informasjon er avgjørende for at vi skal kunne ta de riktige strategiske valgene, for at båten ikke treffer uforutsette isfjell og for at vi skal kunne...

Life is for sharing

T-Mobile er et selskap som over flere år har mestret kunsten å skape attraktivt og viralt innhold i digitale kanaler, og samtidig stimulere spredning av «analoge»...

Plans are nothing – planning is everything

Senhøsten er tiden for å tenke neste års markedsføringsbudsjetter. Som marketingrådgiver får jeg ofte være med i mange ulike markedsplanprosesser med ulike typer bedrifter.

Det som ikke ligger under juletreet

Det er november, og detaljhandelen fylles opp med julegreier og gaveidéer. Julereklamen har allerede begynt å fylle TV-skjermen. Jeg er en stor jul-tilhenger og...